Sunday, November 15, 2009

F.L.Y [1]

Laptop didepan dipandang. Jari yang rancak menaip dah berhenti. Merenung kembali apa yang ditulis.

Keyakinan yang tadi padu sudah bertukar irama. Ragu-ragu. Betul ke ni? buat ke tak? Alahai jiwa. Kacau betul.

Try je lah. Tak dapat, tak apalah. Kalau dapat? Layan je laa. Dia sambung apa yang terhenti.

Why do you want to date her?

It is not a date. I’m just asking for an outing. She can bring her friend along. I just want to get to know her better as I admire her voice so much.

Siang hari terbayang-bayang. Malam termimpi-mimpi. Asyik terngiang-ngiang suaranya. Sah dah kronik ni. kenapalah engkau hati. Terpikat pada yang tidak tahu siapa.

Page yang sama ditatap. Bismillah... dia click ‘send’. Taubat! Lepas ni dia tak akan buat kerja gila macam ni lagi.


Formation of atrial septa. First the septum primum (sickle crest) from the root of the common atrium into lumen. Ostium primum (an opening) lies between septum primum and the endocardial cushion.

‘ arghh..’dia jerit dalam hati.

Otak terasa bergegar. Yaaa... bab-bab developmental ni memang dia lemah. Banyak sangat nak kena ingat. Dah lah kejap nama ni, kemudian tukar pula. eii... stress.

Kepala yang terasa gatal digaru. Dia tukar posisi duduk. Bersila di atas kerusi biru. Mata sengaja dikebil-kebilkan seketika.

Sweet dreams-Beyonce berkumandang dalam telinga. Earphone dibetulkan. Rehatlah kejap. Refreshkan minda.

‘ banyaklah refresh! Study lah Naja’ suara hati sendiri.

Celoteh Hafiz dan Basil di Fly.fm membuatkan dia senyum sendiri. Dah lama tak telefon stesen radio. Lama ke? Baru dua hari kot Cik Naja oii. Walaupun dia tak telefon, request lagu dengan sistem pesanan ringkas tetap tangkas.

Lollipop-Big Bang menghentikan lagu Eminem. Handphone atas meja dipandang. Message ke call? Tu lah siapa suruh guna lagu sama untuk dua-dua tu. Lebih lima saat. Eh, calllah. Dia pantas mencapai handphone di sisi buku.

Fly.fm?

“ Yo! This is fly.fm night flight with Naja. Your song request is my command!”

Tawa dua orang jejaka DJ tu mengetuk ruang pendengaran.

“ wahh.. so fast ha. Potong line DJ ni.” Hafiz sambung gelak.

Dah sebulan lebih dia jadi pemanggil setia ke rancangan tu. Setiap malam memang ada suara dia sampai DJ berdua tu dah kenal dah. Dua hari ni je malas nak topup kredit.

“ Ngee... wassup dude? Did I won movie passes or you guys missing me so much.”

“ Both are not right. Guest what...” suara Basil pula.

“ could I request song?” sengaja dia pintas bicara Basil.

“ bad girl! I’m not finish yet laa.”

Haha. dia ketawa. Perfect timing betul mereka berdua ni. Masa tengah serabut dengan nota kuliah ni la, dia call. Boleh lepaskan stress.

“ Sorry Basil. Please don’t get mad. Ok. Seriously, why are you suddenly called me?”

“ phew... now only can talk with peace.” Basil mengeluh membuatkan dia ketawa lagi.

“ let me do the intro. Naja, we are from fly.fm night flight. You now on flirty at 10.30.”

What the..?? rahang dah jatuh dua inci. Flirty at 10.30? siapa pula yang nak menggatal dengan dia ni?

“ haha.. so sweet Hafiz? You want to date with me? no need in air laa.. just called me privately.” Dia tarik senyum.

“ weii.. so full of yourself laa. It is not me or not even Basil.”

“ so this is a prank call? I know that dude.”

“ Arghh.. Naja. Stop it. Let us tell you the whole story first and then you can get into.” Basil macam dah nak hilang sabar je.

“ before that, 1 last question. Did my friend send the entry?” tak mustahil kalau ada kawan-kawan yang nak kenakan dia.

“ noo.. okay. There is a dude, obviously, want to get a date with you. He said that he fall for your voice in the radio. Even us, the DJ there is no one fall over our voices. You are lucky I guest.”

“ that is true dude.” Basil dah menyokong kata-kata teman sekerjanya.

Nyaris handphone nak terlepas dari tangan. Biar betul?

“ hello Naja, are you still on the line.”

“ err.. I.. speechless... who is that poor guy?”

“ Ran, say hi to your dream girl.”

Saat telinga menangkap suara asing di hujung talian, dia ternganga. Mustahil.. mustahil.. Arghh... kenapa? Kenapa? Kenapa? Oii.. stop it Naja. Overreacting pulak.

“ okay dude. Look aa.. I am totally not in this kind of lovey-dovey things. And I definitely say no to your request.” Tergagap-gagap dia. English pun dah berterabur.

“ wooo... girl. He just say Hi and you already say No?” Hafiz bersuara tidak puas hati. Haha.. malam ni memang tugas cupid diorang tu tak mencapai targetlah.

“ sorry Hafiz! Your love arrow just don’t strike through my heart.” Di hujung kata dia gelak.

“ Naja! It actually not a date. Just an outing. You can bring along your friends. I just want to see you. In person. Not only listen to your voice in the radio.”

Outing? Alamak.. mamat mana-mana entah ni. Apa namanya tadi? Susah pula dia nak faham.

“ Dude... do you expect me to go out with somebody that I don’t even know who? Sorry to disappointed you but this thing is totally out of my mind.”

Dia tegaskan. Entah penyangak, entah penculik, tak akan dia nak senang-senang keluar. Main redah je? NO way!

“ just once?” masih nak cuba nasib.

“ Ya ALLAH. Dude... I. Don’t. Want.”

“ Naja... why? Poor this guy.” Hafiz dah campur tangan.

“ I just don’t get along with this lovey-dovey thing laa dude.” Suara dah nak naik ni.

“ oh no.. Naja, you don’t need to be serious. It just a date.” Basil masih cuba memujuk.

“ Noooo... I am sure that you don’t want to see me. I am abnormal. A physco. A super freak. A nerd. A... an alien..”

Pecah tawa ketiganya. Memang dia kalut cari idea nak menolak.

“ okay. Ran, she said that she don’t want and I hope you accept that.” Hafiz menghentikan perbualannya dengan mamat mana-mana entah tu. Mungkin dah sedar yang suaranya makin tegang.

“ before I go, do you put this conversation on air? Please don’t do that.”

“ why not?” Basil bersuara.

“ I got a bunch of friends listening to your radio. And they surely know who Naja is. You will drop my water face laa dude.”

Pecah tawa mereka berdua. Memang betul pun. Malulah dia nanti dengan kawan-kawan. Jatuh air muka nanti.

“ surely we gonna air this. It is very interesting. Right dude?”

“ yeah man!”

Oh no!!! malulah dia nanti...


Dating? No way. Ni memang luar syllabus dia. Tak kisah lah luar syllabus ke luar alam ke luar kotak ke luar biasa ke tapi memang totally bukan style dia. tak pernah seumur hidup dia keluar dating. Dah lah dengan mamat mana-mana entah. Penyangak Medan ke samseng Kampung Dusun ke dia mana tahu.

Dating? Hish.. haram. Sekali lagi dia geleng kepala. Memanglah mamat mana-mana entah tu suruh dia bawa teman tapi kalau dah istilahnya dating tu memang Haram. Kalau dalam Islam tak ada hokum ni sekalipun, ni memang prinsip dia. No dating-dating, no couple-couple, no lovey-dovey thing sebelum kahwin. Dia nak simpan cinta sesama manusia tu untuk bakal suaminya. Untuk bakal pembimbing rakan sebaya sepanjang usianya.

Dia bukan alim ulama. Kalau tanya hokum yang jarang-jarang pakai confirm lidah kelu. Tak tahu nak jawab apa. Kalau halal haram tu adalah juga yang dia tahu. Barang syubhah? Alamak ni pun dah keliru.

Tapi bila bercakap pasal Islam, tak perlukan jawatan tok imam, bilal, pak ustaz, tok kadi pun. Sebab Islam itu agama. Cara hidup penganutnya. Jadi sesiapa sahaja boleh berbicara pasal agama. Bicara pun apa yang dia tahu. Jangan apa yang tak tahu dibedal juga. Tu memang saja nak tempah tiket neraka.

Dia bukan pun sebaik-baik manusia. Baju pun tak semua ikut piawai. Tudung pula tak semua ikut standard. Kadang-kala ada juga solat yang terbengkalai. Memang sesal lah sebab tiang agama pun tak tertegak macam mana nak ada rumah di syurga nanti.

Mata yang tak sepatutnya tengok benda bukan-bukan pun kadang-kala lepas pandang juga. Tak berkelip bila tengok T.O.P BigBang. Padahal tu dah jadi zina mata dah. Tengok dengan perasaan berbunga-bunga. Rasa indah je makhluk ALLAH yang satu tu.

Bila bercakap, ada juga laghonya. Tak semua ada isi. Kalau dah ketawa memang kalah hantu Pontianak. Nak-nak bila berkumpul satu geng. Cerita zaman tok kaduk, zaman dalam stroller pun boleh keluar.

Tapi bila bab lelaki dengan perempuan ni dia memang tak boleh nak bukakan minda. Cinta tu tak salah tapi cara menzahirkan cinta tu yang tak betul. Perlu ke pegang-pegang tangan untuk tunjuk kita sayangkan dia. kalau suami isteri, tak kisah. Lagi pegang lagi banyak pahala. Ni yang belum ada apa-apa ikatan. Setakat diikat cincin pasangan stainless steel, tak diiktiraf tu.

Biar ada ijab, biar ada Kabul, baru boleh nak ajak keluar jalan-jalan di tasik madu.

Setakat ucapan I Love You, sayang sayang abang, tak sah. Tak diterima pakai dalam piawai perkahwinan.

Untuk kesekian kalinya dia geleng kepala. Setakat dengar suara boleh jatuh hati? Boleh tidur malam terngiang-ngiang suara? Hishy... Sah mamat mana-mana entah tu ada short wayar dalam otak. Lagi tak betul sebab buat proprosal ajak dating dekat radio. Memang gila.

Arghh... malas nak fikir pasal mamat mana-mana entah tu lagi. kena fikir macam mana nak hadapi dunia pula. walaweii.. you drop my water face!

p/s: English terabur? sorry sb memg lemah bab2 ckp english ni. best, x best? korg komen lah. so, enjoy!

7 comments:

  1. dengar suara je bole jatuh hati?
    menarik ni..

    ReplyDelete
  2. wawaaaaaaaa..
    interesting bangat neh..
    seyes.
    siap kuar dj2 fly bagai..
    haha..comey je..
    ske2..
    smbung2..
    pompuan lari,,laki mengejar..
    ngeeeee..

    ReplyDelete
  3. best la citer nieh...
    continue please..>,<

    ReplyDelete
  4. ok je cerita ni :)
    ini bukan love at first sight
    dah jadi love at airwave dah ni :)

    ReplyDelete
  5. bile nk smbg cite nie...huhu

    ReplyDelete