Saturday, January 15, 2011

Hero Heroine [21]

Kunci Kawasaki dicampak ke meja. Fail berisi kertas diletak ke meja setelah beg berisi laptop disandar di atas kerusi.

                Kemeja biru firus dilucutkan dari badan, dicampak masuk ke dalam bakul di penjuru bilik. segera badan dihempas ke katil. dia perlu rehat.

                Sudah beberapa hari tidurnya bercatu. Kepala semakin berat. Tremor pada tangan sudah ketara pada rakan-rakan. Kini projek yang sudah masuk fasa terakhir melegakan sedikit minda yang kusut.

                Blackberry ditarik keluar dari poket belakang. segera mata menangkap imej wallpaper yang baru beberapa hari ditukar.

                “ Rey, kahwin dengan aku!”

                Kepala tidak diangkat dari buku namun matanya dapat menangkap mata Reynuha yang terbeliak.

                “ Huh.. kenapa kau suka aku?”

                Giliran dia pula terkedu. Reynuha sudah melarikan pen biru ke atas kertas. Mencatat sesuatu dari pembacaannya.

                “ sebab kau... perempuan!”

                Reynuha ketawa lepas. Mungkin kerana nadanya yang serius tadi sudah seperti melawak.

 Ya. Dia sengaja menjadikan itu suatu jenaka. Dia tak mahu kejanggalan yang tercipta dari rasa hati mencantas persahabatan antara mereka. Dia tak sanggup kehilangan gadis itu.

“ Rey... boleh aku tanya something?”

Reynuha yang sedang menyuap aiskrim menganggukkan kepala. masuk khusyuk dengan aiskrimnya.

“ Kenapa kau kahwin dengan abang tiri sendiri?”

Dia telan air liur. Risau kalau soalannya membuatkan gadis itu marah tapi soalan itu sudah lama menghantui dirinya.

“ we’re caught red-handed.”

“ Huh? Meaning?” dia berkerut dahi. Reynuha tersenyum.

“ aku tidur dengan dia. our parents tak de masa tu.”

Dia ternganga. hampir pitam di bangku Berjaya Times Square tu.

Badan dibalik ke kanan. blackberry yang sudah genap setahun sebulan diletak ke kepala katil. seminggu. Seminggu dia mengurungkan diri.

Sukar nak diterima bahawa gadis yang dia puja melakukan sesuatu seperti itu. Redzuan yang nampak dingin tapi baik hati itu menambahkan ketidak percayaannya. Tapi Redzuan masih lelaki. Punya nafsu.

Namun, cintanya lebih berkuasa. Begitu senang dia memaafkan Reynuha. Mencari gadis itu setelah dia sendiri yang menyepi.

“ Rey... I’m sorry.”

“ eh kau... sorry? For what?”

Reynuha  menutup buku di hadapannya. Redzuan yang tadi ada di sisi gadis itu berlalu. Mungkin memberikan dia ruang untuk berbicara.

“ sebab aku missing in action.”

Reynuha ketawa. Menguakkan tangan menyuruh dia duduk.

“ aku tahu kenapa kau mintak maaf. Kau fikir aku have sex before marriage dengan dia kan?”

Dia bulatkan mata. hailaa.. kadang-kadang sikap berterus-terang seperti ni membuatkan dia serba-salah. Lambat-lambat dia angguk. Dah namanya tidur sekali, maksudnya tu lah kan.

“ Adoi..”

Dia gosok lengan yang dilibas dengan testpad. Reynuha mencerlungkan mata ke arahnya. Sekejap tadi gelak, sekarang marah pula.

“ that’s what people think of the phrase tidur sekali.”

“ tu lah manusia. Bukan nak dengar penjelasan orang. Yes. Kami tidur sama-sama but tidur yang cuma tidur. Tutup mata, tidur, mimpi. Not that 18SX things.”

Fuhh.. hati terasa lega.

“ but our parents risau. We might be doing something 18SX. Lagipun aku dengan dia tak halal nak sentuh-sentuh. Mama kata dari aku kumpul dosa bertepuk-tampar dengan dia, baik kami kahwin. so, here I am as his bride.”

Mulutnya sudah membentuk huruf O. Ditarik bunyinya sampai tiga harakat.  Reynuha tampak keberatan tapi masih menggagahkan diri untuk bercerita.

“ just marry me then.”

Pap. Lengan kiri pula yang menjadi mangsa.

Mulut yang menguap ditutup dengan tangan kanan. entah bila dia terlelap dengan bayangan Reynuha yang masih berlegar di minda.


Bunyi loceng sayup-sayup di telinga. Lambat-lambat dia buka mata. terpisat-pisat mencari jam. Sudah 9.00 malam. Ya ALLAH, terbang solat maghribnya.

                Longlai dia berjalan ke pintu. Dari gaya tekan loceng dia dah boleh agak manusia mana yang datang.

                “ Ejat... lama Kak Ja tunggu. Tidur ek?”

                Tengku Aiza yang tersengih di luar menerpa masuk bila kunci pintu dibuka. Mencium dahi si adik. Tazz buat muka bosan. Kakaknya yang kedua ni memang prihatin terlebih.

                “ Ejat mandi dulu. Kak Ja masak. Nanti kita makan sama-sama.”

                Tengku Aiza membimbit beg plastik yang dibawa ke ruang dapur. Beg yang sederhana besar di letakkan ke sofa sebelum meneruskan langkah ke dapur.

                Tazz garu belakang kepala. Bergerak ke biliknya. Mahu membersihkan diri dan qada Maghrib yang terlepas. Selesai semua urusannya, dia mengorak langkah kembali ke ruang dapur.

                Tengku Aiza asyik menekur meja.

                “ Kak Ja... termenung apa?”

                Tazz menarik kerusi meja makan. Berhadapan dengan Tengku Aiza yang sudah tersenyum memandangnya. Dua pinggan spaghetti bolognoise sudah terhidang.

                “ Ejat dah makan ubat?”

                “ Kak Ja... stop treat me like a baby. Ejat dah besar. Dah nak mati pun.”

                Bosan. Kakaknya terlalu prihatin. Meneliti setiap perlakuannya seperti anak kecil. Dia sudah dewasa. Tak mahu ada orang lain mengatur hidupnya. Tu lah sebab utama dia keluar dari rumah Mummy.

                “ Eeeeiii... bad boy.”

                Tengku Aiza muncungkan mulut. kedua tangan sudah mencapai pipi Tazz kiri dan kanan.

“ Walaupun Ejat terlantar kat katil, kepala botak licin, kulit berkerepot sekalipun, Ejat still my baby boy. Ejat dah makan ubat?”

Pipi yang tadi dicubit kini dipegang penuh kasih. Tazz hela nafas berat. Tengku Aiza bertanya sebab kasih pada adik sendiri.

“ dah... kalau tak manalah tangan ni nak diam.”

Tengku Aiza diam. Mempersilakan si adik menjamah makanannya. Si adik yang tinggal bersendirian, tak tentu hala makan minum. Semua tu buat dia risau.

“ Kak Da kata... Ejat dah ada buah hati.”

Tangan kanan menggulung spaghetti dengan garfu. diusap ke mulut. Tazz masih galak menyuap. Tenang walaupun diaju soalan pantang baginya.

“ Buah hati tak ada. Buah delima batu adalah dalam frizer tu. dah seminggu dalam tu. memang dah jadi batu kot.”

Tengku Aiza cebikkan mulut. Alahai adikku, bukan sehari dua Kak Ja jaga kamu. Dah nak tiga puluh tahun dah si adik membesar di depan mata. Jatuh bangun, suka duka si adik semua tersimpan dalam tangan.

“ Kak Da kata... she look like a man. So, Ejat really like guy huh?”

Kata-kata Tengku Aida tempoh hari masih terlekat elok dalam memorinya.

“ I like her but she like him. Dah laa. Kak Ja busy body jaga tepi seluar orang. Dia yang dah tua bangkai, solo molo lagi tak nak kisah. Mummy tak bising ke? Kak Ji pun dah anak dua.”

Tengku Aiza bulatkan mata. nak alih topik lah tu. Tengku Aziati, adiknya pula dijadikan bahan. Wajah berduka Tazz dipandang. Si adik sudah jatuh cinta.

“ Tua bangkai? Tua bangkalah Tengku. Tak belajar ke?”

“ Bangka untuk orang lain. Untuk Kak Ja yang busuk malas mandi, tua bangkai.”

Kulit oren dicampak ke arah Tazz yang galak ketawakan dia. dia mencebik namun akhirnya turut ketawa. Terhibur dengan keletah satu-satunya adik lelaki yang dia punya.

20 comments:

  1. ilang rindu kat hero heroine even though xde babak zuan n nuha..hehe..

    ReplyDelete
  2. rsa cam best je c tazz ni

    ReplyDelete
  3. wah...sgt rindu dgn cte ni. lme x bce..

    ReplyDelete
  4. aaaaaaa..
    macam kesian kat tazz.
    tapi nak nuha n zuan jugak..

    ReplyDelete
  5. tazz tu ade sakit pape ke...? selambe je ajak bini org kawin...dush...

    ReplyDelete
  6. Redduan & Reynuha....xmau org lain!

    ReplyDelete
  7. aduhhh..lme nyer mnyepi..rindu tahap gaban dah ni..smbung lah lg..nk zuan ngan nuha..pls jgn pisahkn dorg..tazz ambik balqis je lah..g pn xbaek tau runtuhkn msjid org..hehehe..

    ReplyDelete
  8. Haaaaaaaaaaaaa at last !

    Mula-mula macam nak kesiankan si Tazz tu tapi Rey and Red tu dah meant for each other. So tazz, back off!

    ReplyDelete
  9. alahai..
    mana red ni..
    save ur bride!!!

    ReplyDelete
  10. do something la reddddd!!!

    ReplyDelete
  11. nak red n reyy...

    ReplyDelete
  12. akhirnya....rindu dh terubat...
    dh lama tunggu...

    ReplyDelete
  13. Nak lagi entry............ :)

    ReplyDelete
  14. rawrrr.plis back off tazz.tak mahu tazz.wuwuwuuu~

    neway,thanx author coz publish new entry.gile serius sumpah rindu gile la gile kat penulisan u.^^

    ReplyDelete
  15. waaaaaaaa...rndu tol kt dorg ni! ehehe..btw..walopon tazz 2 sakit..sy ttp nk rey dgn red..ahahha

    ReplyDelete
  16. sukker2..
    pnat menanti.
    ari2 intai..
    at last...
    thnks penulis..

    ReplyDelete